Tag med ud og fisk

Det er sundt at spise fisk, det er dejligt at fiske, og der er næppe noget, der smager så godt som den fisk, man har været timer om at fange. Danmark er et paradis for lystfiskere. Der er mere end 7000 km kyst, der er rent vand i åer og søer, og et hav af ”put & take søer”, så der skulle være gode chancer for at få noget på krogen.

Kystfiskeri

Der er mange steder i Danmark, hvor man kan fiske fra stranden eller fra havnemolen og få frisk vind i ansigtet. Den jyske vestkyst, Læsø, Djursland, Nordfyn og Storebælts og Lillebælts kyster er sammen med Bornholm, Lolland og nordkysten af Sjælland blandt de bedste steder for kystfiskeri. Hvad man kan fange hvorhenne findes sammen med andre praktiske råd i Danmarks Turistråds fiskekatalog. De fleste regioner har gode, detaljerede guider, og nogle indeholder også kontaktadresser til lokale lystfiskere, hvor man kan få en lystfiskersnak med alle de „staldtips“, der hører med.

Fyn – et havørredeldorado

Kysterne rundt Fyn, Langeland, Ærø og omliggende øer er, efter en mangeårig indsats for forbedring af havørredens livs- og opvækstbetingelser, kendt i hele Europa for sit enestående kystfiskeri efter havørreder. Langs Fyns ialt 1.130 km. lange kyst afløser den ene gode fiskeplads den næste, og på Fyn og øerne kan man altid finde en plads med læ for den til tider generende vind. Kystfiskeriet efter de fynske havørreder kan dyrkes hele året, og der er på Fyn fremstillet en flot guidebog, der henviser til de 100 absolut bedste kystpladser.

Havfiskeri

Fra mange havne udgår der både, hvor man kan sejle med ud på havet og få større torsk på krogen. ”Amigo”, en 20 tons fiskerbåd, sejler eksempelvis fra Grenå Havn hver dag.

Man kan også sejle på fiskeri fra København eller ud i Langelandsbæltet fra Onsevig ved Nakskov.

I sø og å

Man finder næppe noget kønnere sted at vente på bid end i Det midtjyske Søhøjland. En inspirerende guide hertil er udarbejdet af Århus Amt.

Fiskesti for handicappede

Ved Aalestrup i Himmerland har Simested Å noget af Danmarks reneste og smukkeste fiskevand. Og når fisken er fanget og grejet pakket ned, kan man besøge byens rosenpark og cykelmuseum.

Danmarks eneste fiskesti for handicappede findes netop her ved Simested Å med 4 platforme beregnet for kørestolsbrugere. Yderligere oplysninger fås på Restrup Hovedgård, hvor man også kan overnatte.

Put & take

Mange steder er grusgrave og andre råstofgrave blevet til smukke søer fulde af sprællende fisk. Især er ørredfiskeri populært. Overalt i landet viser skilte frem til sådanne søer. Kun på Bornholm er der ikke så mange, dog ligger Krusegård med 3 søer i meget smuk natur på nordøen.

Andre steder, såsom Solbjerggård i Strø Bjerge i Nordsjælland, er der oven i købet gevinst, hvis man fanger en af de præmiemærkede ørreder. Sammesteds kan man leje hytter at bo i.

Regler for lystfiskeri

Til alt fiskeri kræves et fisketegn. Børn under 18 og pensionister (over 67) dog undtaget. På posthusene kan man købe fisketegn til en dag, en uge eller et år. Herudover skal man til fiskeri i åer og søer have et lokalt fiskekort. Spørg på turistkontoret, hvor et sådant kan købes. Fiskeri i Put & take søer kræver ikke fisketegn.